Jeg vil starte et nyt køkkenfælleskab!

Jeg arbejder på at starte en ny virksomhed, og den proces vil jeg dele åbent.

Hvorfor? 

Når jeg underviser og rådgiver, lærer jeg altid fra mig, at det er vigtigt at dele ideer åbent med andre. Stadig oplever jeg at møde mennesker, der ikke tør. Oftest er forklaringen, at de er bange for, at andre stjæler deres ide. Oftest fortolker jeg, at det handler om, at de er bange for at stå frem med noget, der ikke er 100% færdigt. 

I min undervisning og rådgivning bruger jeg derfor meget vigtig tid på at forklare, hvad der gør det værdifuldt at stå frem med ideer, der ikke er udviklet færdigt.

Jeg ser, det har følgende kvaliteter: 

Et nyt køkkenfælleskab

Jeg har fået mulighed for at overtage et nyt lejemål på Slagtehusgade 11A – lige ved siden af CPH Food Space. 

Det er knap 300 kvadratmeter flot køkken med åbne glasfacader ud til to gader i den Grå Kødby.

Jeg er nu i den proces, hvor jeg forhandler kontrakt samtidig med, jeg mærker efter i maven, om det føles rigtigt. Selvom det er et køkken, en adresse, og en ramme hvor en smuk virksomhed kan udspille sig, er der ligeså mange tanker om risiko, organisering mm, der gør det svært at træffe beslutningen. Også af den årsag, vælger at lave hele processen omkring udviklingen og opstarten åben. 

På adressen vil jeg gerne skabe et åbent, nysgerrigt og videns producerende fælleskab, der arbejder i praksis med at skabe et socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt madsystem, der kan skubbe til madkultursudviklingen.

Hvad det helt præcist betyder, er jeg også ved at finde ud af. Jeg er meget betaget af, hvad bygningen i sig selv skaber af muligheder. De store åbne glasfacader, gør det muligt at dele, hvad der sker inde i bygningerne med hele omverden.

Et nyt køkkenfælleskab bliver til

Jeg har inviteret gode vigtige venner til at hjælpe mig med den første udviklingsdel. 

TAK Emily fra Kitchen Collective, Jacob Damgaard, Line Rise fra FoodCause, Marie Jeng fra Koalition, Maria fra Kitchen Collective, Martine fra Fonda, Martin Bregnballe, Mette Sandahl fra Orange Elevator, Tina Saaby, Emil Andersen fra Planteslagterne og Frederik Aske Sønksen fra Rebel Food.

Jeg strukturerede det således, at de alle blev inviteret til en aften i det nye køkken. Jeg havde opstillet naturvinsbar, fadølsanlæg og inviteret den gode dygtige Takashi fra Saito, der lavede den skønneste japanske middag for os på danske lokale råvarer. 

Først præsenterede jeg gæsterne for grundtankerne bag køkkenet, så de alle havde et grundlag for at medudvikle med mig. 

Det er nervepirrende at fortælle om sine spæde ideer, for man kan slet ikke svare på de gode spørgsmål, man får – og det er netop deri det vigtige findes. Derfor havde jeg også aftalt med Emily, at hun skrev noter til alt, der blev sagt, så jeg efterfølgende kan finde frem til, hvor det giver mening for mig at justere. 

Rundt i køkkenet havde jeg hængt plancher med de respektive forretningsområder op. Her ville jeg have dem til at medudvikle på selve forretningsområdet og komme med ideer til potentielle partnere. Jeg havde også ophængt en planche med de værdier, som jeg forestiller mig, at det nye fælleskab skal bygges op omkring. Jeg havde også hængt en planche der var blank op, hvor man kunne skrive alt, det som jeg ikke havde tænkt.

To og to skulle de rundt ved hver planche, hvor de havde 5 minutter til at medudvikle.

Indimellem serverede Saito snacks. Vi fik først forskellige tangarter fra Odsherred. Dernæst fik vi bønner. Efter workshopsdelen serverede Saito middag. Vi fik en ret, jeg ikke kan huske, hvad hedder, men som er en japansk udgave af biksemad, som samles på gamle ris, som man hælder varm grøn te udover. 

Denne aften lærte jeg, at jeg har venner, der selvfølgelig ikke følger workshops instrukser og finder deres egne veje gennem plancherne. Jeg lærte, at jeg selvfølgelig også har venner, der virkelig dedikeret arbejder de fulde 5 minutter og mere til ved hver planche. 

Jeg lærte, at det er svært at teste sine værdier. Min hensigt ved at hænge værdierne op var, at folk ville byde ind med, hvordan værdierne kunne udfolde sig i praksis. Det var ikke sådan gæsterne greb opgaven an, og de så sig mere i en position af at skulle vurdere værdierne. Og det får man ikke noget ud af, for mine opstillede værdier var gode og smukke. Det er jo meget sjældent, at virksomheder har dårlige værdier – altså dem som de fortæller om til offentligheden. Det er svært at få folk til at arbejde med, for værdier er jo sjældent dårlige, og dermed er der ikke rigtig noget at justere. 

Jeg lærte, at mine kloge dygtige og kreative venner heller ikke kan udvikle ud fra blankt papir. 

Når jeg underviser unge mennesker oplever jeg ofte deres store bekymring for, at de aldrig bliver kreative og innovative og aldrig får denne der gode ide. De har opfattelsen af, at hvis de sidder længe nok med deres tomme notesbog, så kommer det måske. Jeg forsøger at lære fra mig, at ideer ikke er noget, der en dag bare springer ned fra himlen, og man ikke kan udvikle ud fra et blankt stykke papir. Dem der får gode ideer, er dem, der åbent forholder sig til verden og hinanden og kan finde ud af at sætte alt det, der kommer til en sammen på nye måder. Hvilket minder mig om, hvorfor det er vigtigt at arbejde tværfagligt. Altid. 

Samtale, middag og refleksion

Efter den gode workshop seance, havde vi fælles middag og opsamling og samtaler om de gode muligheder, der er i køkkenet. 

Under middagen havde vi virkelig god snak om værdier. Værdiers betydning for virksomheder – indadtil som udadtil – skal de henlede til ens ‘why’, eller skal de blot have en kommunikativ værdi. Og hvad er det der ‘why’- og er vi egentlig ikke snart forbi det der ‘why’?

Jeg noterede mig, hvor meget man kan ændre af værdiernes betydning ved at formulere dem om fra ord til aktive handlinger.

I det nye køkkenfælleskab skal der være aktive værdier! 

Der kom mange gode nye værdier i puljen – refleksion, tålmodighed, modning – der er stadig meget med værdisættet, der skal arbejdes med. 

Derudover kom der også virkelig mange gode inputs til forretningsområder, aktiviteter, målgrupper mm. 

Sådan en aften har forhåbentlig gjort mig klogere, på sigt, lige nu mest af alt mere forvirret, men det tænker jeg er positivt. 

Jeg har ikke fastlåst mig på, hvad fremtiden bringer men jeg lader tiden arbejde for mig – for tiden er altid min ven. Jeg lader alle de gode input arbejde i mig i nogle dage endnu og observerer, hvad der kommer til mig af konkrete billeder og ideer, før jeg dykker ned i noterne fra aftenen og nærlæser, hvad jeg egentlig fik af inputs. 

Jeg ved ikke, hvad det hele ender med, men jeg ved, jeg er meget taknemmelig.